Aan: Dick Toornstra, Gemeente Groningen, naar aanleiding van strategiesessie 11 april 2023

Van: Anke van Eck // Thuiswerk Academie – Amsterdam 20 april 2023

design samen de optimale hybride werkweek en ultieme kantoor- en thuiswerkomgeving

Zodat jij de meest aantrekkelijke werkgever wordt en blijft die goed voor al haar medewerkers zorgt.

thuiswerkplek

Het nieuwe hybride werken stelt jou als werkgever voor een aantal grote vraagstukken. Wat herken je hieruit:

 • hoe houd ik mijn medewerkers betrokken en vitaal?
 • hoe ziet de ideale hybride werkomgeving eruit?
 • wat hebben huidige en nieuwe medewerkers nodig om gezond en optimaal te werken?
 • wat kan ik qua thuiswerkplek faciliteren zonder inbreuk te maken op de privacy?
 • hoe kan ik als werkgever bijdragen aan betere wereld (onnodig brandstof gebruik voorkomen bijvoorbeeld)
 • welke mogelijkheden zijn er om samenwerking en interactie in stand te houden / te bevorderen?
 • welke type werkplekken zijn er nodig om de diverse werkactiviteiten van creëren en communiceren te ondersteunen?
 • hoe blijf of ik een aantrekkelijke werkgever in deze werknemersmarkt?

Het is een hele kluif om het activiteits gerelateerd werken te introduceren en integreren in een organisatie.

Het thuiswerken is een belangrijk onderdeel van hybride werken en het faciliteren van vitale medewerkers. Wat ik helaas nog veel zie bij bedrijven waar ik mee in gesprek ben:

 

Autonomie, het plaats- en tijdonafhankelijk werken, is dan ook een belangrijke pijler in het werkgeluk van medewerkers. Maar werknemers hebben het hybride werken, en zeker ook thuiswerken, nog te leren.

In deze video legt Thuiswerkexpert Anke van Eck uit wat er gebeurt als mensen zich meer bewust worden van de mogelijkheden en als een designer naar zijn/haar thuissituatie kijkt en zo het Activity Based Working thuis integreren. Dit is dé manier om  het hybride werken op ALLE werkplekken te integreren.

Bekijk de video nu >>>

I empower you to create your true home office.

Om het dagelijkse werkgeluk en de vitaliteit van (huidige én nieuwe) medewerkers te verbeteren is er een duidelijke strategie nodig.

Een strategie die het proces van deze verandering naar activiteits gerelateerd én hybride werken faciliteert, medewerkers begeleid.

Wat jij als werkgever nodig hebt is dat werknemers begeleidt worden in het visualiseren, ontwerpen en creëren van hun authentieke thuiswerkplek(ken)

Waarbij werkactiviteiten onderscheiden dienen te worden in creatie en communicatie. Zodat voor al die werktypen de juiste werkplek kan worden gekozen, door middel van de juiste hard- en software aangevuld met gezonde persoonlijke succes routines. Dat vormt een optimale thuiswerkdag.

En van daaruit komen op organische wijze de inzichten en gesprekken tot stand die leiden tot het ontwerpen van de optimale hybride werkweek.

Zo ontstaat op organische wijze de benodigde input voor het opstellen van het hybride werken beleid op organisatieniveau.

thuiswerkplek
my office is my canvas

Over Anke van Eck

thuiswerkexpert & designer

Er is één ding waar het bij mij altijd om gedraaid heeft: mensen blij maken met een fijne woon- of werkomgeving. Die omgeving is er namelijk áltijd en heeft zo’n grote impact op hoe we ons voelen, dat dit te belangrijk is om geen serieuze aandacht aan te besteden.

Allereerst ben ik daarom vanuit technisch oogpunt bouwkunde aan de HTS en erna TU Delft (voor de functionele invalshoek) gaan studeren. Maar mijn liefde voor kunst en interesse in hoe onze omgeving ons welzijn beïnvloedt kon ik niet kwijt door alles alleen vanuit een ingenieurs- en architectenblik te bekijken. Waarop ik de Elemententheorie ben gaan bestuderen, dit gaat over energie van dingen en ruimten. Hier heb ik mijn methode ‘Vibes vertalen naar kleur, vorm en materiaal in het interieur’ op gebaseerd. 

Al die kennis en mijn jarenlange ervaring als huisvestingsadviseur heb ik in 2019 samengevoegd tot een uniek programma om niet alleen iedereen te stimuleren zijn of haar eigen ultieme woon- of werkplek te creëren, maar ook alle tools, handvatten én vertrouwen te geven om het ook daadwerkelijk te gaan doen. Want door als een designer te werk te gaan doet men ervaring op en kan men bewust kiezen.

Zowel bedrijven als particulieren heb ik sindsdien mogen begeleiden om hun optimale, ondersteunende en stimulerende fysieke omgeving te verwezenlijken. Dat is de katalysator om het hybride werken next level te brengen en te integreren op álle werkplekken.

wat anderen zeggen

thuiswerkplek Liselotte

THUISWERKEN MET FOCUS EN DE CREATIEVE IDEEËN EN OPLOSSINGEN STROMEN VANZELF

Voordat ik aan de slag ging met het inrichten van deze ruimte voelde het oncomfortabel. 

Het wit met grijs alleen maakte het kil / klinisch, ik wist niet hoe ik het ‘warmer’ kon krijgen. En ik miste ook eigenheid.
Ik worstelde met de keuzes voor meubels en aankleding.

Ik werd heel enthousiast van de Feng Shui invalshoek en geloofde dat ik daarmee de juiste balans kon vinden waardoor ruimte, online samenwerken en output hand in hand gaan.

Vanuit die kennis ben ik bewust en anders gaan kiezen voor de meubels in mijn thuiswerkplek.

En dan bleek het ineens heel simpel:

 • ronde vormen toevoegen (tafel, kleed)
 • metaal voor de lampen
 • aaibare stof op de stoel en vloer.

Zonder deze kennis had ik dit nooit durven kiezen voor andere vormen en materialen.

Nu ben ik zo blij dat ik het gedaan heb, de vibe klopt en ik ervaar enorm goede flow. Hierdoor stromen de creatieve ideeën en oplossingen als vanzelf.

Enorm blij met deze thuiswerkplek!

Liselotte

inrichting thuiswerkplek

youvia before after werkeilanden

ANKE HEEFT HELDERE VISIE OP COMFORTABEL WERKEN

Haar technische kennis van bouwkunde gecombineerd met feng shui en een vleugje van Anke zelf, had een geweldige impact op het resultaat.

Het saaie grijze kantoor is getransformeerd  naar een plek waar iedereen zichzelf kan zijn (fijne hoekjes, prettige stilteplekjes), het beste uit elkaar kan halen (de speelhoek en picknicktafels) en op een plek kan werken die aansluit bij de rol/functie (rood staat voor energie en klantcontact, blauw voor rust, analyse en concentratie en geel voor inspiratie, dialoog en overleg). 

Ik wist wat belangrijk was voor de organisatie:

 1. Plek waar iedereen zichzelf kan zijn
 2. Beste uit elkaar kan halen als collega’s onderling
 3. Werken op een werkplek die aansluit bij de rol en functie

Maar hoe dit er concreet uit zou kunnen zien op kantoor, ik had werkelijk geen idee?! Daar heeft Anke ons mee geholpen, om deze wensen te vertalen naar indeling van de kantoorvloer, inrichting en het inkleuren van de ruimte.

Liselotte Waterbeek

HR director Youvia – herinrichting kantoor Amsterdam

Mijn oplossing: "My home office is my canvas"

In dit traject stel ik medewerkers in staat om hun optimale en authentieke thuiswerkplek(ken) te creëren en daarmee een optimale thuiswerkdag te ontwerpen. Dit alles met een eenvoudig te volgen stappenplan en mijn intensieve begeleiding. In dit online traject krijgen de deelnemers:

logo def
icoon online leeromgeving
icoon werkbladen
icoon Q A coaching
icoon community

Aan het einde van dit programma hebben jouw medewerkers:

1

PERSOONLIJKE FORMULE ONTWIKKELD

De combinatie van een optimale, authentieke thuiswerkplek en individuele succes routines maakt dat thuiswerken voldoening oplevert en als persoonlijk succes ervaren wordt. Dit is de ultieme werknemersexperience.

2

gezonde productiviteit thuiswerken

Thuiswerkplek die afgestemd is op de verschillende activiteiten zodat de medewerker mentaal optimaal kan functioneren, ofwel, vanuit ‘ease & joy’ kan thuiswerken. Het hybride werken is hiermee geïntegreerd over alle werkplekken.

3

thuiswerkplek geoptimaliseerd

ARBO proof computerwerkplek geïnstalleerd EN werkplek die afwisselende werkhouding stimuleert zodat medewerker ook fysiek optimaal functioneren kan. En dus een lager ziekteverzuim onder de medewerkers en meer werkgeluk.

4

authentieke uitstraling

Persoonlijke én professionele uitstraling in videomeetings, zowel intern met collega’s als ook extern naar klanten, samenwerkingspartners en/of leveranciers. En bovenal de ultieme thuiswerkplek die aansluit op de individuele behoeften van de medewerker en de mogelijkheden van de ruimte.

5

toepasbaar stappenplan

Kennis en vertrouwen om dit proces telkens weer toe te passen, handig als de werknemer van functie wisselt en daarmee de werkzaamheden ook veranderen. En ja, deze methode kan óók op andere ruimtes in huis worden toegepast, dus extra karmapunten verdiend voor goed werkgeverschap.

6

eigen WERKROUTINES GEINTEGREERD

Succes van de thuiswerkplek en dag is afhankelijk van ons menselijk gedrag.​ Thuiswerken is here to stay en dus zijn nieuwe succes routines nodig. Medewerkers hebben hun individuele behoeften en oplossingen ontdekt en geïntegreerd om gezond en ontspannen thuis te werken.

Mijn suggestie aan Gemeente Groningen voor het next level brengen van het hybride werken om aandacht te hebben voor zowel de kantoorhuisvesting én de thuiswerkomgeving. Op beide plekken dienen de juiste werkplekken met ondersteuning van de juiste soft- en hardware aanwezig te zijn.

 

Door een pilot te gaan doen waarbij medewerkers begeleid aan de slag gaan met het hybride werken, zullen medewerkers zich ontwikkelen en meegaan in de verandering. Ontdekken wat voor hen persoonlijk werkt is dé manier om op teamniveau de hybride werkweek te ontwerpen.

 

Met mijn begeleiding worden medewerkers empowered in het zelf realiseren van hun optimale én authentieke thuiswerkplek en gezonde thuiswerkdag. Zodat medewerkers ook thuis gezond en optimaal kunnen functioneren en zich VOL-daan voelen na een thuiswerkdag.

DSC 0149 min

Let's start! hierbij mijn special offer voor Gemeente groningen

Thuiswerk Academie

groepstraject
747
199 per persoon bij minimale afname 50 tickets
 • live kick-off speciaal voor Gemeente Groningen
 • Traject "My home office is my Canvas" - online academie, challenges en Design Lounge
 • 3x Q&A met Thuiswerkexpert & designcoach Anke van Eck
 • 6 maanden toegang Thuiswerk Academie
 • BONUS: 1x Award "best home office"

Dit traject is dé manier om direct op geheel praktische wijze aan de slag te gaan met activiteits gerelateerd en hybride werken.

Door te leren, te oefenen en te experimenteren als individu ontstaan vanzelf de benodigde gesprekken die nodig zijn om te komen tot teamafspraken voor de optimale hybride werkweek.

Van daaruit is het makkelijk(er) om een beleid op te stellen voor het hybride werken op organisatieniveau. Om zo bij te dragen aan het dagelijkse werkgeluk en de vitaliteit van de medewerkers. Dat is wat je te doen hebt om een aantrekkelijke werkgever te worden en een ‘best workplace‘ te bieden.

Ik kijk er naar uit om jullie te mogen begeleiden middels een pilot in de transitie van de werkomgeving.

Benieuwd om te horen voor welke mensen en/of teams dit traject en mijn advies en begeleiding de meeste impact kan maken.

 

Graag beantwoord ik al jullie vragen.

 

Met vriendelijke groet, 

Anke van Eck (Msc.)

Oprichter ThuiswerkAcademie

thuiswerkplekken
Scroll naar boven