“Ik merk dat mijn thuiswerkdag hierdoor meer ontspannen is”, geeft één van mijn deelnemers aan tijdens de Q&A groepscall.
We praten over waarom je moet pauzeren tijdens je thuiswerkdag; een onderwerp waar veel thuiswerkers de mist ingaan.
Omdat ze alleen maar gericht zijn op OUT-put en inspanning zitten ze uren en uren achtereen als een slappe, uitgeknepen vaatdoek achter de pc. Ingebouwde breaks en oplaadmomenten zorgen ervoor dat jouw team beter presteert.
Wat is er nodig aan ingrediënten voor een optimale thuiswerkdag?
En wat de meest voorkomende oorzaak waarom thuiswerkers geen pauze nemen (terwijl ze natuurlijk weten dat het gezond is)?
Dat lees je in dit blog waarin ik ook een bizar effectieve tool deel om wél pauzes te gaan nemen. Let’s go!
De 3 ingrediënten voor een gezonde thuiswerkdag
Wist je dat Nederlanders het meeste van alle Europeanen zitten? 45,6% van de 15+’ers zit minstens 7 uur op een dag. Het vele zitten zorgt ervoor dat mensen die vanuit huis werken een ongezonde dag hebben. Dat ze zich leeggelopen voelen aan het einde van de dag, ondanks de vele koppen koffie (want die helpen niet hé?!). Dat ze spanning en stress ervaren en zelfs ziek worden of in het ergste geval uitvallen. Niet zo duurzaam dus. Gelukkig is het nooit te laat om te veranderen.
In mijn ogen zijn de volgende drie ingrediënten nodig voor een gezonde en optimale thuiswerkdag:
- IN-put: om alle informatie tot je te nemen en te verteren;
- NO-put: ruimte voor ontspanning en verwondering, waarbij je zo min mogelijk prikkels ervaart;
- OUT-put: je werk. Alles met betrekking tot creatie en communicatie (telefoongesprekken, teamvergaderingen, meetings met collega’s etc.)
Ik ben van mening dat deze ingrediënten aanwezig horen te zijn op een thuiswerkdag. Iedere dag weer. Alleen zo voelen thuiswerkers zich volDAAN en stappen zij met een gerust hoofd en vol hart ’s avonds het bed in.
Om alle drie de elementen toe te passen, kun je je hele huis gebruiken. Want het is eigenlijk gek dat kantoren tegenwoordig de prachtigste huiskamers en lounges hebben en dat we thuis dan uren achter elkaar op de ergonomische bureaustoel gaan zitten. Vind je ook niet?
Er is alleen één megagroot probleem met het toepassen van NO-put tijdens een thuiswerkdag: we vinden dat we constant productief moeten zijn als we vanuit huis werken.
Veel gehoorde gedachten zijn:
“Wat zal de baas anders niet van ons denken?”
“Er is geen tijd voor pauze, er is nog zoveel te doen! “
“Alle to-do’s moeten op mijn thuiswerkdag worden afgevinkt.”
Herkenbaar?
Allemaal gedachten vanuit de innerlijke saboteur, die ieder teamlid in zich heeft. Die gedachten bepalen hun gevoel en hun gedrag.
Je móet pauzeren tijdens een thuiswerkdag, maar toch voel je je er schuldig over.
Soms zit je zelfs met een knoop in de maag een boterhammetje kaas naar binnen te werken. Daarom eet je maar snel zonder van je pc op te staan.
Daarom ga je niet wandelen tijdens de werkdag, maar pas aan het einde van de dag.
Daarom neem je niet de ruimte om even je kind weg te brengen, want dat verstoort de werkflow.
Saboteer die innerlijke saboteur
Zijn jijzelf en jouw teamleden echt minder productief en creatief als ze wat tijd voor zichzelf pakken? Is die gedachte echt waar?
Nee, natuurlijk niet, en dat weet je zelf waarschijnlijk ook! Want jij leest ook artikelen over de noodzaak van breinpauzes, van opladen, van buiten zijn, van in beweging zijn.
Onbewust weten jij en jouw teamleden vast en zeker dat je moet pauzeren tijdens je thuiswerkdag. Dat het belangrijk is om te ontladen en op te laden. En toch doe je het niet en stimuleer je het niet…
Omdat iedereen onbewust luistert naar die saboteur in ons.
Het goede nieuws is: je kunt de saboteur saboteren, zachter laten praten. Tot stilte manen. Je hebt keuzekracht; ook daar zijn boeken over vol geschreven.
Hoe help jij jezelf en je teamleden om andere gedachte gedachten te geloven?
- (H)erken de belemmerende gedachte die ervoor zorgt dat jij geen NO-put-momenten inbouwt in je werkdag. Accepteer die gedachte.
- En neutraliseer ‘m vervolgens. Zorg ervoor dat die geen lichamelijk effect meer heeft. Dat die geen spanning meer veroorzaakt, want dat is precies hetgeen wat ons gedrag bepaalt. Dus die gedachte moet je identificeren en vervolgens accepteren.
- Eindig met positieve gedachten die een nieuw gedachtenpadje aanleggen.
Bekijk in onderstaande video hoe dit werkt. Je leert in slechts 10 minuten hoe je een saboterende gedachte vervangt door een positieve, helpende gedachte. Ga er lekker voor zitten en tap mee.
Onlangs deelde ik deze videotraining op een kennisplatform over duurzame werkomgeving. Gemêleerde reacties kreeg ik erop:
"Dat EFT vind ik maar vaag hoor, dat zie ik onze medewerkers niet doen"
Frank, facility manager
"Wat moedig van je dat je deze methode deelt, want veel mensen zullen dit maar vreemd vinden"
Theo, huisvestingsexpert
"Ik had wel eens van EFT gehoord, maar heb dit nog niet als tool voor gedragsverandering bij medewerkers of teams gezien, gaaf!"
Simone, gedragstrainer
Ik houd hiervan, deze eerlijke feedback. Wat is jouw gedachte na het zien van deze videotraining en meedoen met de bizar effectieve tool EFT?
Want ik was mij hier na jaren van persoonlijke ontwikkeling helemaal niet van bewust. Ik had niet meer in de gaten dat deze methode als vaag of vreemd kan overkomen. Voor mij zijn rationele kennis zoals werkplekconcepten net zo’n waarheid en normaal als coachingsmethoden en technieken.
Zo heb ik een aantal jaren geleden mijn eigen brein geherprogrammeerd met behulp van NLP. Nu noem ik mijzelf met trots DE ARCHITECT DIE NIET ONTWERPT 🙂
Niet omdat ik lui ben.
Maar omdat ik dus een nieuwe werkvorm en methode heb ontwikkeld waarin ik medewerkers leer hun ideale thuiswerkplekken te ontwerpen en realiseren.
Het feit dat ik dit nu met trots kan uitspreken is een gamechanger geweest voor mij.
Aangezien ons gedrag wordt aangestuurd door onze gedachten vind ik een tool als EFT dus een geweldige aanvulling in mijn ThuiswerkAcademie.
Ik heb deze trouwens niet altijd nodig voor deelnemers. Het team wat meedeed aan het traject van de ThuiswerkAcademie in het voorjaar van 2023 kreeg de gedragsverandering al voor elkaar door mee te doen met een aantal challenges. Er kwam (nog) geen EFT aan te pas. En met deze resultaten:
Jij weet ook: het succes van de thuiswerkdag, en daarmee de thuiswerkplek, is afhankelijk van het menselijk gedrag.
Zitten is het nieuwe roken en vitale medewerkers zijn belangrijker dan ooit. En om vitaal te zijn is naast afwisseling voor lijf en brein ook een helpende mindset die uitnodigt tot de juiste No-put cruciaal.
Gedragsverandering heeft tijd nodig, gemiddeld een week of 12. Dus met enkel een infographic over het instellen van de computerwerkplek en vertellen over het nemen van pauzes kom je niet tot een gezonde werkplek en werkdag voor de thuiswerkende medewerkers.
Het is daarom dat het traject in de ThuiswerkAcademie niet alleen uit e-learning en zelfreflectie bestaat. Ook live Q&A momenten waarin ik alle vragen beantwoord zijn standaard onderdeel van dit 6 maanden durende traject. Zo worden niet alleen de ideale, authentieke thuiswerkplekken ontworpen en gerealiseerd. Maar ook daadwerkelijk ontspannen, creatief en productief vanuit huis gewerkt. En dat levert een succesvolle thuiswerkdag met VOL-doening op.
Dat gun jij jouw teamleden toch ook?
Helpt dit jou om ook voor jouw team de optimale hybride werkweek en het thuiswerken next level te (gaan) brengen? Want dat is wat je te doen hebt om als werkgever een ‘best workplace’ te faciliteren en aantrekkelijk te blijven in deze werknemersmarkt.
Ik ben reuze benieuwd naar jouw inzichten vanuit dit blog en videotraining.
Laten we hier samen over sparren en ontdekken wat jouw team nodig heeft om het hybride, en specifiek, het thuiswerken next level te brengen.
>> Boek nu jouw sparringsessie met mij in via mijn online agenda.