Het belang van een compleet vitaliteitsplan: de symbiose tussen de fysieke werkplek, mentale veerkracht en persoonlijke groei

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers is een belangrijk aandachtspunt geworden voor HR-managers de afgelopen jaren vanwege het hoge verzuimpercentage.

Workplacemanagers streven ernaar om een werkomgeving te creëren waarin medewerkers gezond en productief kunnen blijven.

Om verzuim en ziekte te voorkomen, vitale medewerkers te hebben en te houden is een compleet Vitaliteitsplan cruciaal. Naast het creëren van een fysiek gezonde werkomgeving is het van groot belang om ook aandacht te besteden aan de mentale veerkracht van werknemers en hun persoonlijke groei.

Ontdek in dit artikel hoe u als HR-manager en als verantwoordelijke voor de fysieke werkomgeving concrete stappen kunt zetten om de gezondheid, veerkracht en groei van jouw teamleden te bevorderen.

De fysieke werkplek: de basis voor welzijn

Een ergonomisch verantwoorde werkplek is van cruciaal belang voor de gezondheid van werknemers. Stoelen en bureaus die zijn afgestemd op individuele behoeften verminderen de kans op rugklachten en andere fysieke problemen. Goede verlichting en luchtkwaliteit dragen bij aan een energiek en comfortabel werkklimaat. Een functionele en goed georganiseerde werkruimte verbetert de productiviteit en vermindert stress. Door te investeren in de fysieke werkplek tonen we zorg voor het welzijn van onze werknemers.

De afgelopen jaren zien we een toename aan investeringen in een gezonde en aantrekkelijke kantooromgeving. Maar we hebben dankzij Corona ook gezien hoe prettig thuiswerken kan zijn. Veel medewerkers gedijen hier goed bij, zeker wanneer het gaat om focuswerk. Het is dus van belang dat niet alleen op de kantoorvloer te realiseren maar ook de thuiswerkplek af te stemmen op de individuele medewerker en zijn / haar taken.

Ondanks de voorzieningen die afgelopen jaren zijn gefaciliteerd door werkgevers zoals een extra scherm en ergonomische bureaustoel zijn de signalen van vermoeidheid en afgestomptheid van het vele werken achter een scherm zichtbaar.

Regie over eigen thuiswerkgeluk

Naast de fysieke omgeving is het belangrijk dat werknemers de kans krijgen om eigenaarschap te nemen over hun eigen dagelijkse thuiswerkgeluk. Thuiswerken biedt vele voordelen, maar het vereist ook bewuste keuzes en routines om de vitaliteit te behouden.

  1. Door ‘activity based working’ te integreren, waarbij werknemers hun hele huis en omgeving gebruiken, kunnen ze meer energie krijgen en een goede balans creëren tussen werk en ontspanning. Dat vraagt naast een computerwerkplek inrichten ook om bijbehorende succesroutines. Routines die zorgen voor een goede afwisseling, dat is wat ons lijf nodig heeft (zitten is tenslotte het nieuwe roken). Misschien herken jij ook wel de noodzaak hiervoor?
  2. Een authentieke thuiswerkplek, ingericht met kleuren, vormen en materialen die inspireren en motiveren, draagt bij aan het welzijn en de motivatie van werknemers.

  3. Thuiswerker hebben de dag op een gezonde manier in te richten, met voldoende breinpauzes door geregeld kleine DOE-dingen te doen. Want juist bij de simpelste huishoudelijke taken als de vaatwasser uitruimen, schieten ineens de meest briljante ideeën te binnen! En nee, dat is niet alleen theorie, maar ook mijn ervaring. Het werkt echt!

Hoe tof zou het zijn als jouw medewerkers de mogelijkheid krijgen om eigenaarschap te pakken voor hun eigen dagelijkse werkgeluk door tijd te investeren om zelf de ideale thuiswerkplek &  optimale ritme te creëren? Om zo ook thuis, mentaal én fysiek, optimaal te kunnen presteren.

thuiswerkplekken

Mogelijkheden te over om een persoonlijke thuiswerkplek te creëren. 

Mindset cruciaal voor vitale medewerkers

Naast de fysieke omgeving is de mindset van werknemers een cruciaal element in het behouden van vitaliteit en het overwinnen van uitdagingen. Veerkracht en levenskracht worden voor een groot deel bepaald door de mindset.

Het ontwikkelen van een helpende mindset kan ondersteund worden door een coach of trainer, die werknemers helpt bij het omgaan met stress, het vinden van balans en het ontdekken van hun purpose.

Door aandacht te besteden aan persoonlijke groei en de thema’s die spelen bij individuele medewerkers, verbeteren we niet alleen hun persoonlijk succes, maar ook de prestaties van onze organisatie.

 

Hoe geef je op een gerichte manier aandacht aan de mindset van je mensen?

Het geven van gerichte aandacht aan de mindset van medewerkers kan een uitdaging zijn. Het is vaak een taboeonderwerp dat zowel werk als privé kan beïnvloeden. Toch is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden om het welzijn van medewerkers te bevorderen. Bijvoorbeeld door het organiseren van een vitaliteitsweek, waarin vitaliteit en bewustwording van de individuele medewerkers centraal staan.

Het is essentieel om rekening te houden met het draagvlak van zowel individuen als de organisatie. Door medewerkers actief te betrekken bij het kiezen van onderwerpen die tijdens de vitaliteitsweek worden behandeld, kunnen ze zich bewust worden van thema’s die hen persoonlijk aanspreken. Het betrekken van het management is ook belangrijk. Het kan nuttig zijn om hen te vragen welke thema’s zij moeilijk vinden om te begrijpen of bespreekbaar te maken. Aparte sessies tijdens de vitaliteitsweek kunnen begrip en bewustwording creëren, zowel vanuit de werknemers als vanuit het management, over het belang van persoonlijk welzijn op de werkvloer.

Tot slot is het van belang om de inspanningen te evalueren en te zorgen voor een goede opvolging. Door korte enquêtes af te nemen en naar feedback te luisteren, kan de waarde van persoonlijk welzijn binnen de organisatie worden aangetoond en kan het budget hiervoor worden vergroot. Door medewerkers actief te betrekken en te luisteren naar hun inbreng, kan het versterken van persoonlijk welzijn een structureel onderdeel worden van de organisatie.

Praktisch stappenplan om een vitale en authentieke werkomgeving creëren

  1. Investeer niet alleen in ergonomische meubels, maar ook in de mogelijkheden voor werknemers om hun hele huis en omgeving te benutten tijdens het thuiswerken.
  2. Moedig werknemers aan om een persoonlijke thuiswerkplek te creëren die aansluit bij hun individuele behoeften en mogelijkheden, met inspirerende elementen en materialen.
  3. Stimuleer werknemers om hun thuiswerkdagen op een gezonde manier in te richten, door voldoende breinpauzes te nemen en kleine activiteiten te doen die de creativiteit en productiviteit bevorderen.
  4. Erken het belang van de mindset en moedig werknemers aan om bewust te werken aan een positieve en helpende mindset (cruciaal voor het nemen van benodigde pauzes), eventueel met behulp van een coach of trainer.

Stem vervolgens binnen het team af wat de beste manier is om hybride samen te werken. En integreer veilige contactmoment waarop men even persoonlijk bij elkaar incheckt.

Jouw volgende stap voor een compleet Vitaliteitsplan

Het creëren van een vitale werkomgeving gaat verder dan alleen de fysieke werkplek. Door ook aandacht te besteden aan de mentale veerkracht van werknemers en hun persoonlijke groei, kunnen we een werkomgeving creëren waarin werknemers floreren en zowel hun purpose als hun potentieel kunnen benutten. Door te investeren in zowel de fysieke werkplek als de mentale veerkracht ervaren zij persoonlijke groei. Zo leg jij als werkgever de basis voor een gezonde, productieve, creatieve en prettige werkomgeving.

 

Wat is jouw eerstvolgende stap om de duurzame inzet van jouw teamleden te verhogen?

Organiseer een Vitaliteitsweek voor jouw teamleden of organisatie. Vele topics kunnen relevant zijn voor jouw teamleden, er is keuze uit meer dan 20 webinars van diverse coach-trainers. Neem hiervoor contact op met Fleur van der Horn van Vitaliteitsbureau HashtagSAM.

 

Thuiswerkexpert & Designcoach Anke van Eck geeft in beide vitaliteitsweken live het online webinar “Ontwerp je ideale ritme en thuiswerkplek”.

Het is mogelijk dit webinar los aan te schaffen voor slechts 595,- waarbij een opname achteraf beschikbaar is. 

 

Logo Thuiswerk Academie en foto Anke breed met url

Sparren met mij over het next level brengen van het hybride, activiteitsgerelateerd en thuiswerken doe je door direct een kennismaking in te plannen.

>> Ga naar mijn online agenda via onderstaande knop.

Meer lezen?

Scroll naar boven

Blijf op de hoogte van de nieuwste inzichten over hybride werken!