Activity Based Working – De Sleutel tot Een Productievere en creatievere Werkomgeving

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige werkomgevingen inspireren en motiveren, terwijl andere je juist demotiveren? Welkom in de wereld van Activity Based Working (ABW), een innovatieve werkaanpak die steeds meer bedrijven omarmen.

In dit artikel duiken we in de basis en achterliggende gedachte van ABW, en ontdekken we hoe deze strategie een positieve impact kan hebben op productiviteit, samenwerking en werknemers-tevredenheid.

Tot slot bekijken we de mogelijkheden om dit werkplekconcept op kantoor én thuis toe te passen.

Wat is Activity Based Working?

Activity Based Working draait om de essentie van werk: de activiteiten die we dagelijks uitvoeren om onze doelen te bereiken. In plaats van vast te houden aan traditionele, vaste werkplekken, biedt ABW een scala aan werkomgevingen die zijn afgestemd op de verschillende behoeften van werknemers. Deze omgevingen variëren van afgeschermde ruimtes voor gefocuste taken tot open, collaboratieve ruimtes voor groepswerk.

De gedachte achter ABW is eenvoudig maar krachtig. Niet elke taak is hetzelfde, en door werknemers de vrijheid te geven om zelf te kiezen waar en hoe ze werken, kunnen ze hun productiviteit verhogen en beter in hun flow komen. Terwijl sommige opdrachten stilte en concentratie vereisen, floreren andere in een omgeving waar interactie en uitwisseling van ideeën centraal staan.

overview ABW workplaces

Overzicht type werkplekken gebaseerd op de meest voorkomende werkactiviteiten
(bron: De werkplekwijzer, Jurriaan van Meel, 2013)

De Voordelen van Activity Based Working

 1. Flexibiliteit en Werk-Privé Balans: ABW stelt werknemers in staat om hun werkomgeving aan te passen aan hun persoonlijke behoeften. Dit kan leiden tot een betere werk-privé balans en verhoogde tevredenheid over de werkomgeving.

 2. Samenwerking en Teamwerk: Door ruimtes te creëren die samenwerking bevorderen, wordt de kans op spontane interacties vergroot, waardoor teamwerk en innovatie worden gestimuleerd.

 3. Efficiënt Ruimtegebruik: In plaats van ongebruikte bureaus en vergaderruimtes, benut ABW de beschikbare ruimte optimaal door deze te delen op basis van de actuele behoeften.

 4. Verhoogde Productiviteit: Met de mogelijkheid om hun werkplek te kiezen op basis van de taak, kunnen werknemers zich beter concentreren en efficiënter werken.

 5. Kostenbesparingen: Dankzij het slimme ruimtegebruik kunnen organisaties kosten besparen op kantoorruimte en faciliteiten.

Verschillende wetenschappelijke studies ondersteunen de voordelen van Activity Based Working:

 • Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Corporate Real Estate toonde aan dat ABW leidde tot een hogere werknemerstevredenheid en een betere werkplekervaring (Bosworth & Powers, 2011).
 • In een studie van De Been, Beijer en Van der Voordt (2015) werd geconcludeerd dat flexibele werkplekken een positief effect hadden op de productiviteit en het welzijn van werknemers.
 • Hargadon en Bechky (2006) ontdekten in hun onderzoek dat collaboratieve werkomgevingen de creativiteit en probleemoplossende vaardigheden van werknemers konden bevorderen.
 • Hoendervanger en Van der Voordt (2013) rapporteerden dat ABW een gunstige invloed had op tevredenheid, productiviteit en gezondheid van werknemers.
“Inderdaad kunnen veel thuiswerkplekken wel een upgrade gebruiken, niet alleen functioneel en technisch maar ook qua beleving. De benadering die Anke gebruikt vanuit de Elemententheorie spreekt mij aan”.
Theo van der Voordt

Theo van der Voordt

Emeritus Hoofddocent Corporate Real Estate & Facilities Management TU Delft

De volgende stap: ABW@Home integreren

Hoewel Activity Based Working traditioneel is ontworpen voor fysieke kantooromgevingen, zijn er enkele onderzoeken en experts die hebben gekeken naar de mogelijkheid om het concept van ABW toe te passen in de thuiswerksituatie. Hoewel dit gebied nog in ontwikkeling is en het aantal formele wetenschappelijke studies beperkt is, zijn er enkele interessante bevindingen en suggesties die het potentieel van ABW in een thuiswerkomgeving benadrukken:

 1. Flexibiliteit in werkplekken: Een belangrijk aspect van Activity Based Working is de flexibiliteit om te kiezen waar en hoe je werkt.
  In de thuiswerksituatie kunnen werknemers verschillende ruimtes in hun huis benutten voor verschillende taken, zoals een studeerkamer voor geconcentreerd werk, de keukentafel voor informeel overleg en een rustige (zit)hoek voor ontspanning en pauzes.
  Ook voor (creatief) opladen zijn genoeg mogelijkheden in en om huis, denk maar aan even springen op de trampoline in de tuin of een wandeling in het park of bos om de hoek.

 2. Ondersteuning van verschillende taken: ABW houdt rekening met de aard van de taak bij het selecteren van de werkruimte. Dit betekent dat werknemers de mogelijkheid hebben om zich in te stellen op de specifieke behoeften van hun taken, hetzij via de configuratie van hun thuiskantoor of door verschillende ruimtes in hun huis te gebruiken.

 3. Technologie als facilitator: Technologie speelt een cruciale rol bij het implementeren van ABW in een thuiswerkomgeving. Videoconferenties, virtuele samenwerkingstools en cloudgebaseerde platforms kunnen helpen om de samenwerking en communicatie tussen teamleden op afstand te vergemakkelijken.

 4. Impact op welzijn en tevredenheid: Onderzoek heeft aangetoond dat werknemers die een bepaalde mate van autonomie en flexibiliteit hebben bij het kiezen van hun werkplek, een hogere mate van welzijn en tevredenheid rapporteren. Dit kan ook van toepassing zijn op de thuiswerksituatie, waar werknemers meer controle hebben over hun werkomgeving. Ze kunnen er zelfs helemaal hun eigen persoonlijke sfeer creëren. 

De opkomst van geavanceerde IT-mogelijkheden voor online vergaderen en samenwerken heeft inderdaad de deur geopend naar nieuwe manieren van werken, waarbij teams vanaf verschillende locaties kunnen samenwerken alsof ze in dezelfde ruimte zijn.

Voor focustaken, waarbij een werknemer geconcentreerd en zonder afleiding moet werken, kan de thuiswerksituatie ideaal zijn. Een persoon kan zijn of haar eigen omgeving creëren die het best geschikt is voor geconcentreerd werk, waardoor de productiviteit kan toenemen.

Daarnaast biedt het hybride werken, waarbij werknemers deels op kantoor en deels thuis werken, een mooie balans tussen beide werelden. Het stelt werknemers in staat om in hun eigen vertrouwde omgeving te werken wanneer dat het meest geschikt is voor hun taken, terwijl ze nog steeds in staat zijn om persoonlijke verbindingen met collega’s te behouden tijdens kantoorbijeenkomsten.

Uiteraard kan de overgang naar ABW in de thuiswerksituatie enige organisatie vereisen, maar de voordelen van flexibiliteit en welzijn die het met zich meebrengt, maken het de moeite waard om te verkennen en te implementeren. Met de juiste planning en ondersteuning vanuit de organisatie kunnen werknemers effectief en productief werken, ongeacht waar ze zich bevinden.

activity based working 768x401 at home

Schematische weergave type werkplekken thuis waarbij duidelijk onderscheid gemaakt wordt tussen creatie werkzaamheden (vereist veelal typen) en communicatie activiteiten.

De Kracht van Activity Based Working op kantoor én thuis - dát is hybride werken

Het is belangrijk om te benadrukken dat de ThuiswerkAcademie een sterk voorstander is van het hybride werken, waarbij werknemers zowel op kantoor als vanuit huis werken. Hoewel de naam mogelijk anders doet vermoeden, geloven we sterk in de voordelen van het combineren van werken op kantoor en thuiswerken.
Het hybride werken stelt werknemers in staat om optimaal gebruik te maken van de voordelen van beide werkomgevingen en creëert een flexibel en evenwichtig arbeidsmodel.

Als ThuiswerkAcademie bevorderen we de implementatie van Activity Based Working, zowel op kantoor als in de thuiswerksituatie, waarbij de focus ligt op het faciliteren van een productieve en prettige werkomgeving, ongeacht de locatie. Door te blijven innoveren en de nieuwste technologische mogelijkheden te benutten, kunnen we een naadloze overgang naar hybride werken mogelijk maken en ervoor zorgen dat werknemers het beste uit zichzelf kunnen halen, waar ze ook zijn.

Ons doel is om een inspirerende en flexibele werkomgeving te bevorderen, waarin werknemers kunnen gedijen, samenwerken en hun volledige potentieel kunnen benutten, of dat nu op kantoor of vanuit huis is. Door het combineren van het beste van beide werelden, kunnen we een duurzame en succesvolle werkcultuur creëren die zowel werknemers als organisaties ten goede komt.

Hybride werken next level brengen

Ik deel heel graag een vernieuwende manier van thuiswerken waar mijn klanten (leidinggevenden en hun hybride werkende teams) de allerbeste thuiswerkresultaten mee krijgen. Dit alles zonder een heel ontwerp en inkoopteam te moeten managen, zodat je kosten laag blijven en er tijd overblijft om met je team bezig te zijn.
Gratis

Meer lezen?

Scroll naar boven

Blijf op de hoogte van de nieuwste inzichten over hybride werken!