wordt een gelukkige thuiswerker met jouw ideale thuiswerkplekken in én om jouw huis

vrolijke werknemer thuis

Ben jij, net als vele thuiswerkers, op zoek naar manieren om de sleur van de hele dag aan een saai bureau achter je computer te doorbreken?

In ditblog delen we creatieve ideeën om jouw thuiswerkplek uit te breiden naar andere plekken in en om huis.

Ontdek hoe je het hele huis kunt benutten voor verschillende werkactiviteiten, omdat creatie en communicatie nu eenmaal om andere werkplekken vragen. We moedigen je ook aan om buiten te werken en de frisse lucht op te zoeken voor inspiratie.

Met de mogelijkheid om het hele huis te gebruiken en buiten te werken, zul jij  als een gelukkige, creatieve en productieve thuiswerker de voordelen van variatie en inspiratie ervaren. Doe mee en maak van jouw thuiswerkplek een plek waar je graag wilt zijn!

De ideale thuiswerkplek: gebruik jouw héle huis

Thuiswerken is meer dan alleen achter de computer zitten in een huiselijke omgeving. Alleen is dit helaas wel wat er nog veel gebeurt: op de thuiswerkdag wordt de laptop opengeklapt, men gaat zitten op de ergonomische bureaustoel en de To Do lijst wordt afgewerkt.

Enkele keren geeft dit een voldaan gevoel. Maar veelal voelt men zich als een uitgeknepen vaatdoek na zo’n dag. Zeker wanneer men in 1 ruk is doorgegaan. Het gevoel van ‘wat heb ik eigenlijk gedaan vandaag?’ overheerst dan.

Jij weet ook dat dit niet duurzaam is.

Naast de verschillende plekken op kantoor (daar heb je vast ook een favoriet) kan je verschillende plekken in huis creëren.

Een groot bureau met alles erop en eraan zoals laptopverhoger, groot beeldscherm, speaker, toetsenbord, muis en ergonomische bureaustoel om lekker productief te zijn is er een die we in vele varianten kennen.

  • De een houdt van wit/grijstinten en speelt met materialen en vormen om het een zachte touch te geven.
  • De ander is uitbundiger en gaat los met kleur in het interieur, gewoon omdat het kan in een eigen (huur)huis.

Het is jouw eigen wereld, die jij mag designen en creëren. 

4x ideale thuiswerkplek

Maar hoe kan je zorgen voor de benodigde afwisseling die jouw lijf en brein nodig hebben? 

Ga eens na: wat voor werk doe je op een thuiswerkdag?

Hoeveel taken en tijd besteed je aan het creeeren van documenten (bijvoorbeeld in de programma’s Word, Powerpoint, Excell etc)? Hier heb je de pc en veelal jouw handen voor nodig. Dan is een ergonomische computerwerkplek cruciaal wanneer je meerdere uren hier aan besteed.

En hoeveel tijd besteed je aan communicatie?

Communiceren doen we op vele manieren: via chat, mail, videomeetings, bellen. Sinds de pandemie zijn veel overleggen standaard via video georganiseerd. De vraag is of dit altijd nodig is. En als het gewenst is, wat is dan mogelijk qua werkplek voor jou in huis? Videomeetings zijn ideaal om staand te doen. Je kan bijvoorbeeld een verhoger op je bureau zetten zodat het beeld op juiste ooghoogte staat.

>> Bekijk praktische oplossingen op dit Pinterest bord speciaal voor thuiswerkers.

En wist je dat je ook jouw lievelings fauteuil prima in te zetten is voor een (video) call? Zet een statief neer en maak een verse koffie of kopje thee voor jezelf en klaar ben je!

Ideaal voor de benodigde afwisseling dat ons lijf nodig heeft om letterlijk weer het bloed te laten stromen en zuurstof naar onze hersenen te brengen.

Zo zie je maar, je kan jouw hele huis gebruiken als thuiswerkplek.

Probeer het eens!

“Inderdaad kunnen veel thuiswerkplekken wel een upgrade gebruiken, niet alleen functioneel en technisch maar ook qua beleving. De benadering die Anke gebruikt vanuit de Elemententheorie spreekt mij aan”.
Theo van der Voordt

Theo van der Voordt

Emeritus Hoofddocent Corporate Real Estate & Facilities Management TU Delft

“Vormen en kleuren in de mix met mijn favoriete kleurenpalet van wit en lichtgrijs. Zonder deze kennis had ik dit nooit durven kiezen. Nu ben ik zo blij dat ik het gedaan heb, de vibe klopt en ik ervaar hier enorm goede flow.
Liselotte Waterbeek

Liselotte Waterbeek

HR director

Mogelijkheden werkplekken buitenshuis te over!

Om de benodigde breinpauze te nemen kunnen we ons huis én de omgeving goed gebruiken.

  • Verse warme lunch maken in de keuken. Muziekje erbij en lekker meezingen of dansen #energizer.
  • Opladen in de zon via het dakraam, op het balkon, in de tuin. Waar zit jij het liefst?
  • Even uitwaaien in het park (laat jij de hond uit of de hond jou?).

Ja mensen, er is echt zoooo veel meer mogelijk als je hybride werkt.

En wat denk je van een hotellounge of koffiebar als werkplek buitenshuis? Ook wel de derde werkplek genoemd.

Steeds meer zelfstandigen, en ook werkgevers, huren een dagdeel een werkplek buitenshuis. Er zijn heel veel varianten, van samenwerkplekken tot een inspirerende werkplek in een creatieve setting. 

Dicht bij huis is er altijd wel een openbare bibliotheek waar tegenwoordig ook steeds meer werkplekken worden gefaciliteerd. Ideaal om in een andere setting jouw taken uit te voeren.

4x buitenshuiswerkplek

Onlangs ging ik thee drinken in hotel Waldorf Astoria Amsterdam. En dat is niet zomaar een kopje thee. Nee, dat is een pot (die zelfs wordt aangevuld) verse thee. Met een etagère gevuld met lekkers. Ik had er een goed gesprek op een heerlijke fauteuil. Zo rustig daar, en zo prachtig gestileerd 🤩

We werden zelfs uitgenodigd om de tuin in te gaan. Daar bloeiden de eerste tulpen.

Een oase van rust, te midden van de stad.

Wow, wat een fantastische plek voor inspiratie en alle rust die je nodig hebt om een artikel of boek te schrijven.

Of een bila met je collega of manager.

Dit is allemaal mogelijk.

Ligt ook voor jou binnen handbereik.

Wil jij ook een Gelukkige Thuiswerker worden?

Werk jij nou ook regelmatig thuis (in loondienst of voor jezelf) en merk jij dat er verbetering mogelijk is voor jou maar je weet niet waar het precies aan ligt?

Luister direct aflevering 60 van De Gelukkige Thuiswerker waarin host Jasmijn Mioch in gesprek gaat met thuiswerkexpert Anke van Eck.

We hebben het over drie ingrediënten voor een gezonde thuiswerkdag en drie invalshoeken voor een ideale thuiswerkplek. In de visie van Anke zijn er drie essentiële invalshoeken om naar een ruimte en daarmee de thuiswerkplek te kijken, namelijk:

1. wat heb je functioneel nodig (zo kijkt de architect)

2. wat voor technisch comfort is benodigd (zo kijkt de ingenieur)

3. welke vibe mag de ruimte hebben (zodat het authentiek wordt)

 

Beluister de podcast #60 De gezonde thuiswerkplek met Anke van Eck

🏡 vanuit de hangmat of jacuzzi in de tuin

🚗 onderweg naar jouw afspraak

😋 als een gezellig gesprek tijdens de lunch

 

Of bekijk het gesprek via onderstaande YouTube video:

Meer lezen?

Scroll naar boven